Re: nie działa klima i włącznik obiegu wewnętrzengo
Zamieszczone przez rafalus
Jak w temacie. Czytalem watki ze moze byc uszkodzony silniczek co steruje obiegiem wewnetrznym . Ale dlaczego klima manualna tez nie chodzi ?[/hide]
Gdy nawiew na szybę jest włączony to nie będzie działa obieg wewnętrzny.
Co się dzieję że nie działa klima ?-przycisk AC świeci ?nie chłodzi,nie załączą się sprężarka ?
Mam 11 lat octavie :lol: to nawiew mam opanowany. Wywala bezpiecznik 7.5 A jak tylko włacze obieg wew (odpowiednie ustawienie np. na kabine)
Klimatyzacji włacznik swieci. Klima wogole nie dzial tj wentylatory , sprzegielko , nie zmienia sie pobor paliwa ,jak klima chodziła to moc spadała :lol:
nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
Bedzie z 4 lata . Ale generalnie jest tak ze powinny uruchomic sie wentylatory cokolwiek. Jak nabijalem bylo wiecej jak polowa czynnika. Klima działała. To nie jest (choc sprawdze ten gaz) kwestia eksploatacyjna tylko mechaniczna lub sterujaca. Nacisniecie Ac zmienia tylko kolor podswietlenia powinno wlaczyc klime mechanizmy a nie włącza.
nowy cSIMC od Aliego
Czynnik jest brakowalo 100 gram. Czujniki ok , sprężarka działa wentylatory rownież chodza. Cewka ponoc tez chodzi. Bezpieczniki ok. Jakies przekaźniki byly podmieniane nic to nie dalo. Miedzy czasie naprawili czujnik pozi oleju ( wiazaka czujnik zawilgocone popalone ). Takze czujnik cieczy wymieniony . Gdzie szukać problemu ? W jednym tygodniu wykrylem 4 rzeczy awarie. Obieg wew nie działa ale to z klimą chyba związku nie ma.
nowy cSIMC od Aliego
Dobrze, że usunąłeś dość istotne awarie, bo przynajmniej nie uprzykrzą ci życia w najbliższej przyszłości :wink:
A może masz połamane kółka zębate silniczka od obiegu zamkniętego.
Musiałbyś jeszcze do tego się dostać, a dostęp nie jest w kolorze różowym :wink:
Wiesz, auto już swój wiek i przebieg ma, a z czasem takie usterki wychodzą i trzeba je zrobić.
Usterek typu przetarte i/lub przełamane kabelki, to niemal w kilogramy można by mnożyć.
To już tak było jest i będzie.
Jedyny ratunek, to dokładnie posprawdzać kabelki, gdzie jakieś podejrzenia odnośnie łączeń, lub przełamań samego przewodu należy od razu eliminować i w jakiś sposób zabezpieczyć...
TTTM
Już pojawiaja sie takie awarie ze starosci. Jak np rurka od chlodnicy co pekla 2 tyg po tym jak zrobilem 3500 tys w wakacje. Strach mi juz brac auto na takie dlugie wyprawy. Szybe fabryczna tez wymienilem nigdy nie drapalem zima ale pelno bylo mikro obić i w nocy lipa. Trzeba będzie za jakiś czas pomyśleć o czymś nowym. Klima dalej nie działa
nowy cSIMC od Aliego
Co roku to nie potrzeba :x . Ale jak auto ma 9,10 i więcej lat i 250 lub 300 tyś
to po za tym co normalnie się psuje nawet w nowym aucie to już każda część ze starości może paść . Opon 10 letnich nikt nie chce a przewodów
chłodniczych nikt nie zmienia jeżdżą do pierwszej awarii. Klima mi nadal nie działa może to ten panel co włącza klimę?
[ Dodano: Wto 28 Kwi, 15 17:00 ]
Jeszcze dla pewnosci spytam bo nie mogę sprawdzić auto w serwisie , obieg wewnetrzny ( niedzialajacy pada bezpiecznik 7.5 A )nie bedzie mial wplywu na klimę manualną?
nowy cSIMC od Aliego
Komentarz